Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

Nieuws

Plan voor zonnepark in Moerenburg-Koningshoeven

 

BERKEL-ENSCHOT - Zo’n 30.000 zonnepanelen op nu nog agrarische grond in de oksel van de snelwegen A58 en A65. Dat plan voor grootschalige stroomopwekking ligt op tafel bij de gemeente Tilburg. Ontwikkelaar Lightsource BP hoopt deze zonneweide begin 2022 in gebruik te kunnen nemen.

De beoogde locatie is 14,4 hectare groot en ligt in landschapspark Moerenburg-Koningshoeven, tussen de Koebrugseweg en de Baksevenweg in. Eigenaar van de weide- en akkergrond is de Oisterwijkse veehouder Kees van Puijenbroek. Lightsource BP sloot met hem een deal voor gebruik gedurende twintig jaar, mits er toestemming komt. Van Puijenbroek wil op dit moment nog geen toelichting geven.

Investeringskosten twaalf miljoen euro

Boven de locatie loopt een hoogspanningsleiding. Een strook grond daaronder moet vrij blijven. Daardoor rest een netto-gebruiksoppervlak van ongeveer twaalf hectare. De opbrengst aan stroom zou voldoende zijn voor 3.200 huishoudens, aldus Lightsource BP-manager Michel Verburg. Volgens de gangbare cijfers staat de ontwikkelaar voor een investering van twaalf miljoen euro.

,,Wij denken dat de zonneweide ook ruimtelijk haalbaar is op die plek”, zegt Paul Hartskeerl, als adviseur voor Lightsource BP bij het project betrokken. ,,Het effect op de omgeving is minimaal wanneer we het landschappelijk goed inpassen. De ecologische waarde kan zelfs worden vergroot. Bijvoorbeeld door de zonnepanelen niet in één lijn neer te zetten, waterpartijen en grondwallen toe te passen en bloemrijk grasland in te zaaien.”

Ambtelijke molen nog aan het begin 

Maar eerst moet de ambtelijke molen nog op toeren komen. Het principeverzoek om de ontwikkeling toe te staan ligt sinds een maand in het Tilburgse stadskantoor. B en W van Tilburg moeten daar nog een uitspraak over doen.

Is dat positief, dan wil de ontwikkelaar belanghebbenden in de omgeving horen tijdens een bewonersavond. Het plan is daarna, dit voorjaar, een vergunningsaanvraag in te dienen. Dan ook wordt een verzoek gedaan voor rijkssubsidie voor hernieuwbare energie (SDE+). De aanleg van de zonneweide zou vervolgens in de zomer van 2021 kunnen beginnen.

Volgens Lightsource BP is met netbeheerder Enexis al kortgesloten dat er voldoende ruimte is voor aansluiting op het stroomnetwerk. Problemen op dat vlak die zich voordoen in het noorden en oosten van het land spelen hier niet. 

Geplaatst op 31-01-2019